KALENDERNYTT  ISSN 1403-1531  Sidan publicerad *>#% 2019-07-14   Uppdaterad *>#% 2019-07-14  KONTAKT


NYTT
MONUMENT

*[00

2019-08-08 02:00
(svensk sommartid)


Det är inte bara ett vanligt monumentskifte som vart elfte år, utan ett fyrmonumentskifte, eller om man så vill ett sextondedelsdokumentskifte, som inte återkommer förrän efter nära 45 år!

Ett monument är en logisk och viktig tidsenhet i Akinaviska kalendern, 8 upphöjt till 4 dygn, vilket i tetrasexagesimalt talsystem skrivs 100 dygn. Med den 8 augusti 2019 (klockan 00:00 i UTC) börjar också ett nytt monument, också om man bara utgår från 'Kristi födelse'. Passa på att fira - det är elva år till nästa monumentskifte!

Så här skrev vi om Dagens enheter på den äldsta kvarvarande sidan i Kalendernytt *<5r (1998-02-14):  "Ett MONUMENT i A-systemet motsvarar 100)0 eller decimalt uttryckt 4096,0 dygn, det blir elva år och drygt elva veckor! Ett dygn motsvarar 0)01 monument. Det härleds genom att man dubblerar ett dygn i tolv omgångar. Monument kan användas på samma sätt som decennier, det kan sägas beteckna en tidstypisk period." Ett monument råkar samtidigt vara förbluffande nära en solfläckscykel.

Men vad är den egentliga (matematiska) innebörden i monumentskiftet? Jo, att det gått ett väldigt jämnt antal dygn sedan epoken i den dionysiska eran som även vår vanliga gregorianska kalender tillämpar - epoken i den era som Akinaviska kalendern tillämpar är visserligen en betydligt tidigare men är på detta sätt enkelt relaterad till den vanliga dionysiska. Översatt till det mindre rationella decimala talsystemet ser det emellertid inte så jämnt ut: 737 280 dygn.
 

Historisk återblick

Vad hände då under *>-monumentet? En mycket kort resumé:
  • Vapenplikten avskaffades slutligen i Sverige - men återinfördes
  • Stiftelsen Permacentrum grundades och boken Permanent Information utkom
  • Elektrifiering av gamla fossilmotorer blev legio
  • Riktigt naturidentiskt kött som inte kommer från dödade djur lanseras
  • Boken Anspänning om ångest, depression och tvång gavs ut
  • Självkörande bilar och evakuerad maglev presenterades som underverk för säkerheten
  • Kampen mot klimatförstörelsen intensifierades av skolungdomar när politikerna inte ville
  • Kalendernytt fyllde 20 år
Vi säger tack, förlåt och farväl till 'stjärna-större-monumentet' och Välkommen till 'stjärna-hak-monumentet'!
 

Fredrik Flink *>#% (2019-07-14)