KALENDERNYTT  ISSN 1403-1531 Sidan publicerad *<v]2002-10-01 Uppdaterad *<v]2002-10-01   KONTAKT

 

Kalendernytt lanserar enkel algoritm:

NÄR BLIR DET MÖRKT?

Denna algoritm är anpassad för södra Sverige och det ligger i sakens natur att de resultat den kan ge är ungefärliga. I gengäld är den mycket enkel att använda.

Man utgår från klockan 15 i svensk normaltid (16 i sommartid) dvs mitt på eftermiddagen. För månad 1 på året dvs januari lägger man på 1 timme och 1 kvart, för månad 2 lägger man på 2 timmar och 2 kvart dvs 2,5 timmar på klockan 15 osv fram till och med juni. Efter midsommar drar man månadens nummer från 12, i juli alltså 12-7=5 dvs 5 timmar och 5 kvart plus klockan 16 i sommartid.

De tider man får fram ligger normalt antingen inom den borgerliga skymningen, vilken sträcker sig från solnedgången och ungefär fram till dess att man tycker att det är mörkt om man tittar ut genom fönstret, eller inom den nautiska skymningen, vilken fortsätter ungefär fram till dess att man börjar få svårt att se även när man varit utomhus hela tiden.

I en del fall, särskilt i västra Sverige och i december, början av augusti och början av september, kan solen fortfarande vara uppe, men man får å andra sidan räkna med att det redan tidigare kan vara svårt att se, särskilt vid mulet väder och i början av april, slutet av september och slutet av oktober.
 
 

Fredrik Flink 2002-10-01