KALENDERNYTT   ISSN 1403-1531  Sidan publicerad *<=y   2007-04-03   Uppdaterad *<=y   2007-04-03   KONTAKT
 

 
 

KALENDERNYTT
avslöjar:

Varför går TV-klockan fel ?

Förr sa man att klockan på TV alltid går exakt rätt. Visserligen är ingenting exakt i verkligheten, men den gick åtminstone precis rätt, på någon hundradedels eller möjligen någon tiondedels sekund när. I dag går klockan på TV ofta hela 4 sekunder efter !

På Sveriges Television förklarar man att det beror på den digitala tekniken - allt som förs över i det digitala TV-nätet försenas flera sekunder innan det når TV-mottagarna! Kan det finnas någon baktanke att hinna avbryta en 'kupp' i direktsändning eller har det omhuldade digitala nätet verkligen en så fundamental nackdel?

Hur som helst kommer det att fortsätta så här ända tills det analoga nätet är helt släckt den 15 oktober. Först då kan man börja sända ut tidssignalen några sekunder i förväg utan att det analoga nätets klockor i stället går för. Frågan är dock om det hjälper, för det lär ta olika många sekunder till olika ställen i landet och felvisningen varierar dessutom från stund till stund.

Så vad gör man? Radiostyrda klockor kan ibland visa allt från sekunder till timmar fel men går för det mesta bara 2-3 tusendedels sekunder efter - det är tiden som det tar för radiovågorna att med ljusets hastighet ta sig från Braunschweig i Tyskland till södra Sverige. Fröken Ur på 90 510 torde ha liknande noggrannhet och kanske den bästa tillförlitligheten - eller hur är det med den digitala mobil- och IP-telefonin?

Spelar det då någon roll om klockan går 4 eller 0,4 sekunder fel? Ja, åtminstone på ett sätt: En människa kan knappast uppfatta eller ställa in tiondedels sekunder, men väl sekunder. Kanske tvingas vi gå tillbaka till att ange bara minuter - den digitala tekniken verkar inte klara sekunder!
 

Fredrik Flink 2007-04-03